2009. július 18., szombat

JÚLIUS 18 – MÁR JANUÁRBAN MEG AKARTÁK GYILKOLNI MORALEST

Egy felbérelt bűnöző (Pierola) szervezete a pénzgyűjtést Morales meggyilkolására (képen a bűnöző). Hogy ez mennyire nem tréfa, hanem komoly dolog volt, azt a későbbi terrorista események igazolták.

Egy olyan csoport működését tiltotta meg a Facebook, ami Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására gyűjtött pénzt. Az internetes közösséghez több mint 8000 ember csatlakozott, mielőtt betiltották. A "Globális gyűjtés Evo Morales-t kivégző bérgyilkosra" nevű csoportot augusztusban alapította egy húsz éves bolíviai férfi Hony Pierola, a kezdeményezéshez azóta több mint 8000 ezer internetező csatlakozott. A Facebook vezetése azért döntött a csoport letiltása mellett, mert tevékenységük nem összeegyeztethető a közösségi oldal felhasználási feltételeivel, ami tiltja az erőszakos fenyegetéseket és a gyűlöletkeltést. Az alapító állítja, hogy a csupán tréfa volt a részéről a közösség létrehozása és nem lenne annyira hülye, hogy egy közösségi oldalon kezd szervezkedésbe, ha komolyan gondolná a csoport céljainak megvalósítását, olvasható a Telegraph Onlineon. A bérgyilkos toborzó közösség oldalán található bejegyzések közül néhány azonban erőszakos fenyegetésként is értelmezhető. Egy hozzászóló például azt javasolta, hogy meg kellene kínozni elnököt, mert akkor ő is annyira szenvedne, mint Bolívia népe a kormányzása idején. Az elnök szóvivője azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy idáig nem tudtak a csoport működéséről, de a közeljövőben ki fogják vizsgálni az ügyet. Evo Morales Bolívia első indián származású vezetője, aki a kokacserje termesztők szakszervezeti vezetőjeként kezdte politikai karrierjét. Amerika-ellenes politikája, és az, hogy kiállt az ország lakosságának többségét alkotó indiánok jogaiért megosztja a bolíviaiakat.(ICTPress 2009, Január 30)

Jaime Schöpflin, a Facebook szóvivője kijelentette, hogy a csoport megsértette az oldal szabályait és az első panasz után 90 perccel törölték az oldalt.(pulse2.2009.jan.29)


Kép: Az a bizonyos letiltott oldal, ahol szervezték a pénzgyűjtést a bűnözők