2009. június 26., péntek

JÚNIUS 26 - HOL BÚJKÁL RÉVÉSZ TIBOR?

Támadásra kész
a Székely Légió


Hihetetlen méreteket ölt és elképesztõ marhaságokba torkollik a székely népgyûlés kapcsán indított román sajtókampány. Az eddigi, tankokkal, harckocsikkal való fantáziálásokat a Ziua napilap március 9-i számában megjelent, Secuii paramilitari (Székely félkatonai szervezetek) címû irományával sikeresen felülmúlta, ehhez fogható vagy ennél cizelláltabb mûvet talán Steven Spielberg filmrendezõ-forgatókönyvíró segítségével sem lehetett volna alkotni. A címoldalon díszelgõ anyagból kiderül, hogy az autonómiát épp kikiáltani készülõ Székely Nemzeti Tanács mögött komoly haderõ készül arra, hogy bármelyik pillanatban harcba szálljon – területfoglalás céljából. Egész pontosan azt állítják, hogy a dunaújvárosi székhelyû, Székely Légió (Legion Siculis) nevû félkatonai alakulat masírozik majd felénk, melynek tagjai (a lap megtudta: legalább ötezren vannak!) bármilyen nemû parancsot teljesítenek a nemes cél, az autonómia kivívása érdekében. Egy ilyen szervezet azonban mit sem ér parancsnok nélkül. S itt bizony mi, háromszékiek is érzékenyen érintve vagyunk. A légió élén ugyanis a sepsiszentgyörgyi származású, jelenleg Magyarországon élõ Révész Tibor áll (a lap a fotóját is közli, épp egy géppuskát szorongat), „aki katonai dolgokban igen jártas, a tûzszerészettõl a kung-fu harctechnikáig mindenhez ért”. A román napilap szerint a légiósok komoly kiképzõtáborokban vettek részt, a brit hadsereg módszereit alkalmazzák. A terjedelmes írásban a Székely Légió általános rendelkezéseinek legfontosabbjait is lefordították a tájékozatlan román olvasók számára, természetesen az „alapötlet” szellemében eljátszadozva egy-két kifejezéssel. Mi kíváncsiak voltunk a fõszereplõ, Révész Tibor véleményére is.
Telefonon hívtuk fel.
–Van tudomása arról, hogy önnel és az ön által vezetett „félkatonai” légióval riogatják a román közvéleményt?
– Már értesítettek arról, hogy megjelent egy román lapban valami írás rólam. Szeretném tudni, ki lehet az a magas IQ-szinttel rendelkezõ újságíró, aki ilyesmit kiagyalt rólam és a Székely Légió nevû sportklubról, amely az Önkéntes Polgári Véderõ önálló szervezeti egysége. Sajnos nem vagyunk any-nyira jók, mint az angolok – õk a legjobbak, és nem is vagyunk olyan sokan. Mi sportvetélkedõkre járunk, kaptunk is díjakat túlélõversenyeken, de sem terrortámadást, sem légi csapást, sem ehhez hasonlót nem tervezünk. Az ügyvédem majd elolvassa a teljes cikket, és meglátjuk, hogyan lépünk, egyebet most nem tudok mondani.
– Mit gondol, mi téveszthette meg ennyire az újságcikk szerzõjét? A fotó a géppuskával eredeti, nem?
– Igen, az egy 2002-ben készült fotó, próbáltam szelíden mosolyogni rajta, lehet, nem sikerült túl jól.
– Készül egyáltalán a székelyudvarhelyi nagygyûlésre?
– Magánemberként persze, szívesen elmennék meghallgatni a beszédeket, aztán meginni egy sört valahol, találkozni régi ismerõsökkel. Az tényleg jó volna... (szekelyhirmondo,2006.marcius16)