2009. augusztus 11., kedd

AUGUSZTUS 11 - RÓZSA NEM TERRORISTA VOLT HANEM TURISTA

Nem tisztázza a terrorvádat a Rózsa-Flores-vizsgálat

A bolíviai lapok szerint különböző jelentést ad ki a Rózsa-Flores-ügyben a különbizottság elnöke, a kormánypárti César Navarro, és egyet-egyet az ellenzéki pártok. A kormánypárt szerint Rózsáék egy terrorszervezet tagjai voltak, az ellenzék szerint nincs erre bizonyíték.

Nem lesz egységes jelentés a Rózsa-Flores-ügyről



A bolíviai parlament vizsgálóbizottsága nem lesz képes egységes jelentést kiadni Rózsa Flores Eduardo ügyében, mert a kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok eltérő következtetésekre jutottak - derül ki a bolíviai sajtó keddi híreiből. A lapoknak kiszivárogtatott értesülések szerint egy - még szerkesztés alatt álló - jelentést tesz közzé a különbizottság elnöke, a kormánypárti César Navarro, és egyet-egyet a különböző ellenzéki pártokhoz tartozó Marisol Abán és Pablo Banegas képviselő. A bizottsági elnök arra a következtetésre jutott, hogy működött Bolíviában egy terrorista csoport, amelyet a keleti, gazdagabb országrész elszakítására törekvő Santa Cruz-i politikusok és befolyásos üzletemberek béreltek föl. Ezek prominens képviselői nem voltak hajlandóak nyilatkozatot tenni a bizottság előtt, Navarro szerint így akarják megakadályozni a vizsgálatok eredményes lezárását Az ellenzéki képviselők viszont azt fogják kihirdetni, hogy nincsenek a terrorizmusra utaló bizonyítékok. Marisol Abán szerint ezt támasztja alá az is, hogy Navarrótól nem kapták meg az áprilisban agyonlőtt, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo számítógépéből kinyert információkat - írta az El Deber című bolíviai lap honlapján. Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lőtték agyon a csoport élén álló Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, őket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva. (MTI-origo,aug.11)


H Í R M A G Y A R Á Z A T

Láthatóan nagy izgalommal várják a boliviai híreket a hazai érdekeltek, hiszen Rózsa-Flores (ismertebb nevén Eduka, a Lírai Költő) a teljes hazai zsidósajtó barátságát és bizalmát élvezte. És akkor még nem beszéltünk Eduka személyes köreiről, akik szintén a népes hazai zsidóságból kerültek ki. Látható, hogy az ellenzéki bizottsági tagok hónapok óta hátráltatták, lejáratták, gúnyolták a mélyreható vizsgálatokat és most azt a hamis hírt kürtölik világgá, hogy Rózsa és nemzetközi bandája, az egy ártatlan kirándulócsoport volt, akik csak Bolivia természeti szépségei iránt édeklődtek. Ezt próbálják a hazai sajtóban is elhitetni. És aki Rózsa hívására ment ki, előzetes katonai kiképzések után, az nem terrorista volt, hanem csak egy hivatását gyakorló tanár. Fiúka (Magyarosi) is teljes tévedésből vállalhatta ezt a 20 ezer km-es repülőutat és biztos csak véletlenül keveredett rossz hírbe. Persze az origo még véletlenül sem közölne olyan képeket Edukáról, amikor fegyvereivel lövöldözik. Origóéknál is úgy gondolják mint a Pravdánál (Moszkva), hogy amiről nem beszélünk, amiről nem mutatunk képet, az nincs is. Majd bolondok lennének a hatóságok az ellenzék kezeibe adni az értékes számítógépes bizonyítékokat. Persze másolatokat azért adhatnának nekik, s lehet, hogy ilyeneket kaptak is. Kép: Rózsa és Fiúka