2009. november 6., péntek

NOVEMBER 6 – AZ EU KIVÁR







- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
AZ EU NEM AVATKOZIK BE A
BOLIVIAI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSBA


Az Európai Unió (EU) megvárja, hogy a Rózsa-ügyben a folyamat milyen következtetésre jut a nemzeti bíróságok előtt. Addig nem tud fellépni egyik fél kérelmére sem. Addig nem tud saját hatáskörében eljárni semmiben, amíg a hivatalos ügy le nem záródik a terroristák ügyében. (…) Az EU képviselője a bolíviai politikai kérdésekben eljáró nagykövet, Ramon Santos. A nagykövet igazolta, hogy eddig Magyarországból, Írországból és Románia nem kapott semmilyen hivatalos megkeresést arra, hogy az EU és a boliviai igazságszolgáltatási rendszer között közvetítsen. Emlékeztetni kell arra, hogy az Írország-i konzul Argentínában, Derek Lambe, vagy mint a magyar nagykövet Józsa Mátyás volt közvetítő Bolíviában, az ügy megtöténte után. Ez olyan kérdés, amely a bolíviai bíróságok előtt van. Természetesen a családok, az örökösök egyaránt érdekeltek az ügyben és megkezdtek egy kezdeményezést, de ez nem a hivatalos álláspont. Eddig nem történt felszólítás a Spanyolországi nagykövetségre részükről. (…) A múlt hónapban a brit nagykövet , Nigel Baker La Pazban azt javasolta, hogy vegyék figyelembe a magyar szakértői jelentéseket is az állítólagos terrorista csoport ügyében, mivel a megeggyilkoltak rokonai a rendőri műveletről meg akarják tudni az igazságot. Erre javaslattal állt elő Evo Morales elnök, aki felszólította az európai nagykövetet, hogy mondja meg azt, hogy milyen okok vezettek a terrorizmussal gyanúsított külföldi személyek esetében, hogy Bolíviáig eljutottak?

Hosszú folyamat lesz

A magyar Előd Toas ügyvédje, Rigoberto Paredes elismerte, hogy nem tudnak a nemzetközi szervezetekhez addig fordulni, amíg a rendes bíróságok ítéletet nem hoztak, de hozzátette, hogy úgy látják, hogy nem találják meg a jog érvényesülését a bolíviai bíróságok és ennek a folyamatnak a végére felülvizsgálatot nyújtanak be a nemzetközi bíróságokhoz. Az előkészítő szakasz három ütemben lesz. Először az előzetes vizsgálat, ami már kimerült. Aztán jön a vizsgálati szakaszt, ami most történik, amiből következtetéseket vonnak le - mondta a szakember. Az ügyvéd kifejtette, hogy ezt a szakaszt követi az amikor kibocsátják a vádiratot. Aztán jön a tárgyalás, amelynél elölről kezdenek mindent, de már a bírósági tárgyalás során. Ha az alperesek nem fogadják el a döntését, akkor a bíróság mehet az ügy a Legfelsőbb Kerületi Bíróságra. És ha a nézeteltérés továbbra is fennáll, akkor emelhetnek a fellebbezni a Legfelsőbb Bírósághoz. Ez lesz az, ahol a nemzeti hatóságok után az ügyet a nemzetközi törvényszékhez vihetik. Mennyi idő telhet el ebben az egész folyamatban? Volt egy konzultáció Victor Hugo Cortez ügyvéddel, aki kifejtette, hogy az ítéletet - a szabály kimondja - három éven belül meg kell hozni. Ha eddig az időpontig nem hozott semmilyen határozatot a bíróság, akkor az ügy megszűntnek vehető és emiatt azt tovább nem szabad folytatni. Ha az ügy eljut a Legfelsőbb Bíróságig, akkor lehet akár öt év is. (lostiempos,nov.6, részlet)

Van egy olyan érzésünk, hogy az ítélet három éven belül meg fog születni, akár már a jövő évben is, de csak akkor, ha a külföldre menekült bűnözőket addig kiadják, az adott országok.