2009. november 20., péntek

NOVEMBER 20 – BOLIVIAI HÍREK

BŰNÖZŐ HIVATALNOK

A képviselőház jóváhagyta csütörtökön este a Legfelsőbb Bíróság döntését többségi szavazással, mivel a bírónőt sokmilliós csalással, sikkasztással vádolják. A bírónőt ezért felfüggesztették tisztségéből. Rosario Canedo (képen) ellen vádat emeltek hivatali visszaélés miatt amit a közigazgatásban folytatott évek óta. 66 képviselő a megbüntetésére szavazott, 4-en ellene és 1 tartózkodott. (ABI,nov.20,részlet)

MORALES ELNÖK
SANTA CRUZBAN KAMPÁNYOLT

Evo Morales elnök felszólította a csütörtök este a politikai stabilitás és pluralizmus érdekében a termelő ágazatok képviselőit, hogy Santa Cruz fejlődésének elősegítése érdekében támogassák őt a választások során. "Szükségünk van a politikai stabilitásra, a demokráciára a különböző ágazatokban, Santa Cruzban is. Miután a radikális jobboldali ellenzék a közigazgatásban leszerepelt". Morales kijelentette, hogy az ő elnöksége mellett Alvaro Garcia Linera alelnök is egész Santa Cruz városban a szociális érdekeket támogatja, amely összehozza középosztályt a város különféle ágazataiban. "Kezdüjnk el dolgozni együtt, bizalommal" - hangsúlyozta az elnök.
"Látom, hogy Santa Cruz a megyei autonómia élén áll" - hangsúlyozta az elnök, akinek beszédét többször szakította félbe a tapsvihar. Morales arra kérte a Santa Cruz-i csoportokat, hogy mindannyian támogassák az átfogó fejlesztési stratégiát, Santa Cruzban és Bolíviában. Azt mondta Morales, hogy az a kormányprogramja, az alkotmányos célja 2010-2015-ig tartó időszakban, hogy Santa Cruzban egyfajta ökológiai élelmiszeráruház legyen a bolygón. Bejelentette, hogy terveik szerint 100.000 hektár búzá fognak termelni, hogy csökkentsék a függőséget az Egyesült Államoktól. Ez egy olyan program lesz, amely magában foglalja a hatalmas Rio Grande melletti területeket, a villamosenergia-termelés területén is. Morales az új alkotmány filozófiáját, amely a magántulajdonon alapul. "A magántulajdont teljes mértékben tiszteljük" – ezt becsületesen hirdjük. Morales azt mondta, hogy hálásan megköszöni a középosztálynak, amely lehetővé tette számára, hogy itt lehetek ma ebben a nagy Santa Cruz-i szállodában. A maga részéről kijelentette, hogy "Bolívia ma sokkal egységesebb, mint valaha." "Santa Cruz nem lehet Bolívia nélkül és Bolívia nem lehet Santa Cruz nélkül" hirdette a kormánypárt programját. Az ügyvéd és költő, Claudia Pena indulatmenetes beszédében finoman utalt arra, hogy az uralkodó osztály visszavonulóban van Santa Cruzban, s kijelentette, hogy a változási folyamat érdekében Morales világossá tette azt az elvet, hogy "mindenki egyenlő". "Santa Cruzban mindnyájan részesei vagyunk az új politikai osztálynak", de ezek politikai vereséget szenvedetek, a káros hatalmi csoportosulással, amikor dühösen a Morales kormány ellen fölléptek. Santa Cruz nekünk van és mi mindezt Bolíviának köszönhetjük - fejezte be a költőnő (képen). (ABI,nov.20)