2009. október 7., szerda

OKTÓBER 8 - MEGSZÓLALT A KOMMANDÓ VEZETŐJE


AZ ELLENZÉKI LA RAZÓN
AZ ÚJABB FEJLEMÉNYEKRŐL

A Morales-rendszert egyáltalán nem támogató ellenzéki lap elég tárgyilagosan számol be a fejleményekről. Azokat a szavakat és kifejezéseket meghagytuk eredeti formájában, amit a lap használt és a nevek eredeti írását is meghagytuk.

KIDERÜLT, HOGY RÓZSÁÉK
TÁMADTAK A KOMMANDÓRA

A feloszlatott taktikai Crisis (Utarc) csoport vezetője Walter Andrade kapitány elismerte tegnap Marcelo Soza ügyésznek, hogy április 16-án a Santa Cruzban ő volt a parancsnoka annak a műveletnek amely felszámolta a Eduardo Rózsa-féle terrorista csoportot és megindokolta, hogy a rendőrségi kommandósok miért őtték le Rózsát és két társát. Azért adta ezt a tájékoztatást Andrade hogy a kutatást az ügyben elősegítse. Az egykori parancsnok most a Virgen de Copacabana klinikán van, mivel szeptember 27-én közlekedési balesetet szenvdetett. Az egykori főkapitány beszélt reggel és délután is az ügyészeknek. A kapitány azt mondta, hogy az április 16-i műveletben a Las Americas szállodában, Santa Cruzban mielőtt a csoportot megkezdték volna fölszámolni, akkor a terroristák bombát dobtak rájuk és lõttek bennünket. Rózsa mellett meghalt Magyarosi Árpád (román) és Michael Martin Dwyer (ír). (okt.6)

RÉSZLETEK A TERRORISTÁK FELSZÁMOLÁSÁRÓL

Az április 16-i műveletben három csoport vett részt, a feloszlatott Utarc taktikai csoportnak nyolc tagja volt. Az egyik csoport volt az amelyik megölte Eduardo Rózsát és két bűntársát. Az akció után még ismeretlen mennyiségű pénzt is találtak, amely aláásta a csoport összetartását az ügyebn emiatt az információ-szivárgás miatt. Az egyik csoport megtalálta a pénzt Rózsa szobájában amit nem jelentettek, nem hozták nyilvánosságra, mivel a másik két csoport is ott működött. Ez zavart okozott volna és ha kiszivárgott volna, akkor megtorlás járt volna ezért. A dokumentumok és fényképek ebben az esetben forrásnak számítanak ebben a vizsgálatban. Egy másik forrás azt mondta, hogy vannak verziók e tekintetben és nincs más módja annak, hogy ismertessék a dokumentumokat megszűrés nélkül. Mi a magyarázata a fényképeknek vagy más dokumentumoknak? A kapott fényképek kétségesek és közzé kell tenni az okát ennek. Látjuk Rózsát, az egykori Utarc korábbi parancsnok kapitányt, Walter Andradet. Ebben az ügyben a Közigazgatási Minisztérium megállapította, hogy aa Las Americas szállodában 700 dollárt, 1000 és 800 bolíviai pénzt magyar vagy horvát pénzt találtak, mondták a forrásokban. Az akcióban három csoport volt. Az Utarc már nem működik A jelen lévő ügyész, mint kiderült Marcelo Soza volt. Andrade hétfői nyilatkozatában, Soza ügyész előtt megerősítette, hogy a három csoport vett részt a műveletben. Három operációs csoport alakulat volt, akik a szállodába beléptek és mi felszámoltuk a terrorista csoportot. Április 16-a rendőri fellépés volt, életét vesztette Rózsa, Magyarosi Árpád, Michael Dwyer és Mario Tadicsot és Corn Toas-t letartóztatták. Június 12-én bemutatta Soza azokat a fényképeket, amelyeken Rózsa dollárokat számol. Ez látszott a Cotas Fexpocruz standján, a búcsúban. A többpárti bizottság ellenzéki képviselői közül ebben az ügyben vizsgálódik Marisol Aban (MNR) és Bernardo Montenegró (We). Bejelentették, hogy kivizsgálják a a panaszt emelőket, bár ez egy elég összetett feladat lesz, hogy kimutassák az igazságot. Ezt nagyon nehéz lesz bárkinek is bevallani. Ha bizonyítékok hiányoznak akkor nehéz lesz ellenőrizni a tényeket - mondta Montenegró. A törvényhozás elnöke, Cesar Navarro (MAS) azt mondta, hogy tudomásuk volt a pénz jelenlétéről. Nem hiszem, hogy spekulációja ez annak, akik vizsgálták. A rendőrség parancsnoka, Victor Hugo Escobar tábornoknak nem lehet csatlakozni, hogy az Andrade ügyben álláspontját kifejtse. (okt.7) Megjegyzés: Tóásó Elődöt a spanyol boliviai lapok igen sokszor Corn (kukorica) Toas -nak írják.

A PARLAMENTI BIZOTTSÁG ELŐTT IS
UGYANAZT VALLOTTA A PARANCSNOK

A feloszlott Utarc egykori parancsnoka, Walter Andrade Sanjinés kapitány úgy döntött, hogy a jogi bizottság előtt nem tesz vallomást, amely vizsgálja Eduardo Rózsa ügyét, ehelyett azt kérte, hogy a nyomozásban tett nyilatkozatait hétfőn Marcelo Soza ügyész előtt tehesse meg. A rendőrség elküldte a jogi bizottság elnökének, César Navarronak (MAS) egy emlékeztetőt, amelyet ebben ügyben Soza ügyész előtt tett nyilatkozatait tartalmazza a parancsnoknak. Következésképpen annyit kérek szem előtt tartani (ez kijelentés), hogy engedje meg nekem a bizottság előtt ne kelljen megjelelennem, mert nem vagyok egészséges. A tiszt átadta a petíció egy példányát, hogy nyilatkozatot tette Soza ügyész előtt. Ebben többek között kiderült, hogy a működésük során a szállodában kénytelenek voltak megölni Rózsát . Andrade-nál is megjelennek majd a bizottság tagjai, a kormánypártikai és az ellenzékiek is, tegnap 15.00 órakor a Virgen de Copacabana klinikán. A parancsnok a klinika sebészetén van, ahol a karja sérült meg egy közlekedési baleset során, mivel ebben főszerepet játszott az ittas állapota. Navarro és ellenzéki kollégái Marisol Aban (MNR) és Bernardo Montenegró (We) egyetértett abban, hogy ragaszkodjanak az Utarc parancsnok korábbi nyilatkozataihoz, ezt vegyék figyelembe. A bizottságot október 13-án újra összehívják. Soza ügyész pedig újra felszólította Andrade-t, hogy adjon akkor is tájékoztatást. (okt.7)

MORALES ELNÖK:
AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
DÖNTSÖN A TERRORISTÁK ÜGYÉBEN

Evo Morales elnök tegnap kétségét fejezte ki a feloszlatott taktikai Crisis (Utarc) szopprt parancsnokának, Walter Andrade-nak ügyével kapcsolatban. Aki egy fényképen szerepel a felszámolt terrorista csoport vezetőjével együtt, Eduardo Rózsaval. A gond az, hogy a rendőrség viselkedését milyennek itélik meg. Mondta az elnök válaszul az érdeklődőknek. Andrade kapitány ügye, aki jelenleg egy klinikán közlekedési baleset után fekszik, mivel nála főszerepet játszott az ittas állapot. Úgy tünik gyanús a kapitány. Megsérült, ittas volt. Mit ünnepelt? Sok kétség van, de az igazságnak ki kell derülni, amelyet mélyen vizsgálnak az Országos Rendőrség tagjai – mondta az elnök. Andrade szerint a dokumentumok, amelyek a megállapítotték az április 16-i műveletek okait, amikor megölték Rózsat, Magyarosi Árpádot és Michael Dwyert. Ő is tudja, hogy azonosították az ügy részeként Nelson Szarvasmarha (Cow) Állattenyésztési céget és az azt követő újságírók elleni támadást, valamint az Unitel hálózatot Santa Cruzban. Morales ragaszkodott ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás döntsön Andrade ügyében. Olyan kérdésekben, mint a szeparatizmus, a terrorizmus és a korrupciós ügyek, ezeket meg kell vizsgálni a bolíviai igazságszolgáltatásnak. A kormány álláspontját megismételte ABI (boliviai hírügynökség). A kapitány azt mondta Marcelo Soza ügyésznek, hogy kénytelenek voltak megölni Rózsát. (okt.8)

MEGJEGYZÉSÜNK

Sem az ABI, sem az ellenzéki La Razón, sem más boliviai lapok nem feszegetik azt a kérdést, amit Morales emlegetett, hogy mi volt Walter Andrade kapitánnyal az előző hetekben? Amikor újságírók és tévések zaklatták? Miért lett ittas, hogy aztán emiatt autóbalesetet szenvedjen? Az sem véletlen, hogy több héttel ezelőtt az ellenzék és éppen a La Razón lap dobta be a hírekbe, ezt a hamis fényképet, amelyen nem Walter Andrade kapitány látszik. Kép: Walter Andrade