2009. október 24., szombat

OKTÓBER 24 – MEGINT HAMISÍTOTT AZ MTI


Az alábbi részletes jelentések boliviai hivatalos forrásokból származnak, amiből az MTI még idézni sem volt képes. Ehelyett egy hamis mesét állítottak össze a hazai olvasóknak az ottani ellenzéki, kormánnyal ellenséges lapok meséiből. Az általuk összekotyvasztott hírt hazai fogyasztásra szánták, de már egyre több magyar olvasó rájött arra, hogy az MTI miként hamisítja a hazai és külföldi híreket.

EU KÉPVISELŐK BAKLÖVÉSEI BOLIVIÁBAN
La Pazban a brit nagykövet és az Európai Unió képviselője azt panaszolta, hogy őt soha nem kérte a legfőbb ügyész, illetve a kormány, hogy fontolja meg a magyar szakértők jelentését a terrorizmus és a szeparatizmus ügyében, amiről a bolíviai igazságszolgáltatás megfelelő vizsgálatok elvégzésében érintett. A különböző médiumokban, elsősorban a nyomtatott sajtóban tegnap közzétett jelentésekben az Európai Unió képviselője azt kérte, hogy a magyar vizsgálatok eredményeit is használják fel az Eduardo Rózsa ügyben. Erre reagálva a brit nagykövetség közleményt adott ki. Kenneth Bell, az Európai Unió nevében kijelentette, hogy nem adott interjút erről a Rózsa ügyről, amiről az egyes médiumok beszámoltak. A nyilatkozatban a brit nagykövetség azt közölte, hogy eredetileg, egy zavartságot követően pontatlan információkat adott interjújában Nigel Baker ngykövet (...). Soha nem volt a nagykövet hivatalos látogatáson a bolíviai kormány hatóságainál. Továbbá a sajtóközlemény utolsó része szó szerinti megemlíti, hogy "egyáltalán nem adott a brit nagykövet, illetve az Európai Unió hivatalos kérelmet az ügyésznek az üggyel kapcsolatban, arra vonatkozólag, hogy a bolíviai igazságszolgáltatási rendszer a magyar jelentések szerint folytassa a kutatást és állapítsa meg a tényeket. "

A BOLIVIAI KORMÁNY VÁLASZA
Több országot érintő ügyben Evo Morales Ayma, bolivia államelnöke kifejezve meglepetését a kiadvánnyal kapcsolatban. A kormány nem reagál a nemzetközi megkeresésekre, ha vannak ilyenek a terrorizmus ügyében, mivel az emberek tudják az igazságot ezekről a dolgokről. A Santa Cruz-i sajtótájékoztatón az elnök azt mondta, hogy "ha van olyan folyamat ami az alelnököt vagy Evo Morales elnököt érinti, akkor nem kell megkerülni az igazságszolgáltatást, mint ahogy néhány honfitársunk ezt tette, akik nem akarnak tanúskodni." „Készen állunk arra, akár nemzetközi bíróságokon is, hogy tisztázzuk a tényállást és megállapítsák azt, hogy kik voltak az elkövetők a terrorizmus és a szeparatizmus esetében". Az államfő megjegyezte, hogy "az Európai Unió nagykövetének meg kell magyarázni, hogy miért küldtek ilyen típusú bűnözőket Boliviába, akik nagy tapasztalattal rendelkeztek a szeparatista tevékenységről". Közben Alvaro Garcia Linera boliviai alelnök azt mondta, hogy: „Van egy állam, ahol az alkotmány, a törvények és a jog irányítja az intézményeket és az igazságszolgáltatás munkáját. Amelynek felépítését a legfőbb ügyész ellenőrzi az érvényes alkotmányos jognak megfelelően, ezért ő vizsgálja ki az ügyet. "Mi vagyunk az eljárásban meghatározók az alkotmányunknak megfelelően. További információk vagy javaslatok mindig részei lehetnek az anyagnak amit el kell olvasni, de a végén az számít, amit az intézmények információi a jognak megfelelően létrehoznak és nem az számít, hogy mi történik valakivel bárhol a világban" – mondta az alelnök. Hozzátette, hogy a sötét dolgokat meg kell magyarázni. Mint például azt, hogy miért követtek el bűncselekményeket ezek az idegenek Boliviában? És azt is meg kell magyarázniuk, hogy miért igyekeztek megosztani az országot? Az intézményeknek a törvény szerint tisztázni kell ezeket. (hazafiasradio,okt.23) Kép: a cikkhez ezt a képet mellékelték

AZ EU MEGKAPTA A LECKÉT

A boliviai hivatalos válasz után kizárt dolog az, hogy az EU vagy más nemzetközi szervezet előhozakodjon a nemzetközi terroristák ügyével, hiszen EU-s állampolgárok voltak a bűncselekmények elkövetői és az hatalmas égés lenne a világ szemében (Amerikáról nem is beszélve), hogy nemzetközi terroristákat éppen az EU-ban képeztek ki és küldtek Boliviába.