2009. október 31., szombat

OKTÓBER 31 – ELLENZÉKI LAP FONTOS RÉSZLETEI

Kép: Rózsa Kepesnek mutogatja a horvát sisakokat, amelyet onnan elhozott

ELLENZÉKI LAP IS ELISMERI
A HAMIS VIDEÓKAT

Tegnap egy sajtótájékoztatón Alfredo Rada belügyminiszter elismerte, hogy a hírszerző ügynökségek beszivárogtak Eduardo Rózsa Flores miliciájába. Szerdán egy videót ismertettek mintha igaz lenne, de ez nem volt igaz. A bemutatón három videó volt, ahol azt láthattuk, hogy Vargas Ignacio Villa, amelyet az úgynevezett "öreg" készített, a másikon a feloszlott taktikai Crisis csoport (UTARC) parancsnoka, Walter Andrade volt. Az ellenzék megismételte, hogy az ügyet ki kell vizsgálni egy olyan testületnek, amelyik a pártatlanságot biztosítja, mivel a kormány elrejti az igazságot. (…) Kepes András interjújában, aki egy magyar újságíró Rózsa halála után kiadott egy filmet, amiben Rózsa Flores megerősítette, hogy őt már megbízták azzal, hogy megvédje Santa Cruzt és ha szükséges, hozzanak létre erőszakkal egy új rendszert az országban . Rada elmondta, hogy a beszivárgás a terroristák csoportjába nem meglepő, mert a dolgokat nem véletlenül fedezték fel, a hírszerzést kutatott a terrorista csoport után. Amikor végrehajtották ellenük a műveletet, akkor Rada Brazíliában részt vett egy nemzetközi találkozón, amelyen biztonsági tisztviselők vettek részt április 18-án, s őt akkor felkérték egy hivatalos jelentésre ebben az ügyben. A képeket és a videót a rendőrségi jelentések megerősítették, abban az értelemben, hogy nem kutatott a hírszerzés a terrorista csoport után. Megfigyelhető, hogy Rada megközelítése egybeesik azzal az információval, hogy a hatóság rendelkezései azt mutatják, hogy nem vettek részt külföldi katonai egységek ebben a felszámolási műveletben. Csak az intézmények személyzete érintett a bűnüldözésben és az állam biztonsági szervei.

A lap elemzi a videó zavarosságát, majd egy érdekes mondatot idéz Tóásótól:

Előd: „nem emlékszem pontosan mi történt azon a reggelen. A sikolyok közepette, a verések és a visszaélések miatt nagyon megrémültem.” A magyar nem látta azt, hogy társát hogyan fogták el. Aztán a fejét befedték és elviselte ezt. Szintén nem tudják azonosítani őt a videó képekeken.

Rendőrségi felhívás "tisztogatásra"

Négy rendőrségi vezető, akik névtelenséget kértek tegnap, egy "ideológiai tisztogatást" jelentettek be abban az intézményben ahol rendet akarnak tenni a két megjelent videó miatt. . A négy katona azt mondta, hogy a videók ugyanazokat a rendőri intézkedéseknek a részét képezik ami a belső ideológiai küzdelemnek a része és hogy van még egy szakasz, amelyet Evo Morales elnök nem támogat. Egyikük szólt a videóról, amely a közelmúltban napvilágra került. „ A videótermék egy piszkos háború része a rendőrség két féle között, akik le akarják járatni egymást". Egy másik katona kijelentette: "Ezek az emberek féltékenyek egymásra, mondván, hogy ezek a belső hatalmi harcok várhatóan folytatódi fognak és a videókkal információkat akartak kiszivárogtatni, amelyekkel még mindig lehetne befolyásolni az ágazatot. A negyedik rendőr megvédeni merte Walter Andrade kapitányt aki az UTARC egykori parancsnoka volt. Azt mondta, hogy a kaptányt "tönkre akarják tenni" a képekkel, mert fontos pozíciót a vállalt a rendőrségnél sok évig. Tehát mi azt szeretnénk, hogy "tiszta intézményünk” legyen, mondta az egyik. A javaslatot támogatták a bajtársaik. Ez az ügynökök reakciójának az eredménye, mivel nyilvánosságra hoztak egy olyan fényképet és két videót, amelyen Andrade és Marilyn Vargas Villca lovassági tábornok és Ignacio Villa Vargas, az "öreg" és Eduardo Rózsa Flores együtt látható. (laprensa, okt.30, részlet)