2009. szeptember 28., hétfő

SZEPTEMBER 28 – HIDEG VAN BOLIVIÁBAN


ÜRES LÖTTYBEN CSIRKELÁB

Két meztelen női fenék reklámképe között adnak hírt a szennylapok, a honlapkészítő tanár úr sívár sorsáról. Először nem tudtuk, hogy miért ilyen lapban számolnak be egy ártatlanul bebörtönzött értelmiségi sorsáról? Aki ráadásul még magyar állampolgár is. A szövevényes történetbe elmélyedve aztán rájöttönk arra, hogy az egészet egy mesébe ágyazott rejtvénynek szánták az olvasók számára. Úgy látszik a Borsnál nem sokad adnak az alapvető sajtószabályokra. Hiszen az újságíróiskolák első osztályában már minden tanulónak tudnia kell azt, hogy egy hír közzétételénél vannak alapvető követelmények, aminek elget kell tenni. Ki, mikor, hol és mit csinált? Ezekől a magyar olvasó semmit sem tudott meg az alábbi szövegnél. Ezért a lapnál inkább a meseszövésre helyezték a hangsúlyt. Ugyanis a hírben semmi újdoság nincs. Hiszen a titokzatos nő áldásos működéséről már a nyár folyamán részletesen beszámolt a Magyar Nemzet tudósítója, aki egyben egy szeretetszolgálat ajándékaival is elhalmozta a mostoha sorsba csöppent informatikust. A titokzatos hölgy bizonyára úgy akar bevonulni a történelembe, hogy ne tudják meg a nevét. Ugyan milyen nyomós oka lehet neki erre a titkolózásra? - azt majd később biztosan megtudjuk. Bizonyára a szerénysége tiltja, hogy a neve ne legyen ismert. Kissé lehangolódtunk az izgalmas történet olvasása közben, amikor ahhoz a fejezethez értünk, hogy milyen gyatra a börtönkoszt. Ám mielőtt önemésztő lelkiismeretfurdalásba estünk volna, hogy mi bezzeg tele hassal olvassuk a híreket, azon nyomban meg kell mondanunk, hogy a helyzet azért nem egészen így van. Hiszen Magyarországon millióknak hasonló élelmezésben van részük mint a honlapkészítő értelmiséginek, mivel a csirkeláb üres löttyben Magyarországon is mindennapi tápláléka a nyomorgóknak. Igaz, ezek a magyar milliók soha életükben nem jártak külföldön és azt sem tudják hol van Bolivia. Ami pedig a hőmérsékletet illeti. Hát bizony, aki távoli tájakra utazik, illik előtte tájékozódni az ottani klímáról és a helyi viszonyokról. Tehát ne nagyon nehezteljünk az ottani viszonyokra, hiszen a hazai lapok azon gúnyolódtak állandóan, hogy Bolivia milyen szegény ország. Mindezen túl azt javasoljuk az ártatlanul szenvedő rabnak, hogy egy percig se nyugodjon bele sorsába, hanem tegyen panaszt a börtönparancsnokságon a rossz ellátás miatt. Persze ezzel a kéréssel a titokzatos nőt is megbízhatná, hiszen neki elég jó kapcsolatai lehetnek a börtön uraival, ha hónapok óta bejárhat szabadon. Még a pénzszerzésre is lenne egy jó ötletünk. Hiszen pártunk és kormányunk kétmarékkal szórja a pénzt még a vicclapokra is. Most olvastuk, hogy a Hócipőt is milliókkal támogatja a kormány (Nemzeti Kulturális Alap). Ehhez képest nem szép tőlük, hogy egy ártatlanul fogvatartott magyar állampolgár ügyvédi költségeire egy megveszekedett fillért sem adnak.

Rejtélyes nő tartja életben Tóásót

Egy ismeretlen magyar asszony látogatja Tóásó Elődöt a La Paz-i börtönben. A terrorizmus gyanújával fogva tartott férfi akár éhen is halhatott volna, ha nincsen ismeretlen jótevője. Tóásó nővére lapunknak elmondta: az asszony tartja benne a lelket. – Ki fogok jönni, újra szabad leszek – csupán ezek a gondolatok tartják az erőt Tóásó Elődben, akit áprilisban tartóztattak le a bolíviai Santa Cruzban. De mint azt megtudtuk, egy Bolíviában élő magyar nő rendszeresen látogatja az Evo Morales államfő elleni merénylet gyanújával letartóztatott férfit. – A hölgyet nem ismerte sem Előd, sem mi. Miután letartóztatták, és tudomására jutott, milyen körülmények között raboskodik a testvérem, akkor látogatta meg – mondta el Dénes Edit, Tóásó Előd nővére.
– A La Paz-i börtönben Előd nyolcadmagával él együtt, egy politikai foglyok számára fenntartott cellában. De a lelket igazából ez az ismeretlen asszony tartja benne – magyarázta Tóásó nővére, hozzátéve: legutóbb szombaton beszélt Előddel. Azt mondta: semmi nem változott, továbbra is annak van esélye bármire, akinek pénze van. A körülmények borzalmasak: éjjel csontig hatol a hideg, gyakran esik le a hőmérséklet nulla fok alá.
– Szervezete nagyon legyengült, enni alig kapnak – folytatta az informatika szakos tanár testvére. – Vagy üres rizst, vagy egy tál átlátszó levest adnak egy csirkelábbal. A bolíviai magyar aszszonynak köszönhető, hogy nem halt éhen, ő szokott neki rendszeresen bevinni ételt – mondta Edit. Mint hangsúlyozta, immár öt hónapja nem történt érdemi fejlemény testvére ügyével. Editék gyűjtögetik a pénzt Előd bolíviai ügyvédjének 15 ezer dolláros (nagyjából 2,8 millió forintos) költségeire. S. D. (Bors, szept.28.) Kép: MTI