2009. szeptember 27., vasárnap

SZEPTEMBER 27 - TÓÁSÓ SÍNYLŐDIK

Csontsoványra fogyott Tóásó

Betegségből betegségbe zuhan az immáron öt hónapja egy bolíviai tömlöcben sínylődő Tóásó Előd, de töretlen az ereje, mert biztos benne, hogy egyszer kiszabadul. „Politikai foglyokkal zárták össze, akik biztatják, segítik egymást. Sokkal roszszabb lenne, ha a köztörvényes bűnözők között kellene élnie. Ketten maradtak életben Tóásó Elődöt a horvát Mario Tadiccsal együtt fogták el. A San Pedro börtön falain belül ugyanis nincsenek őrök, minden az anyagiakon múlik és azon, hogy ki kinek fizeti a védelmi pénzt. A politikai rabok egy külön szárnyban, viszonylagos nyugalomban élhetnek. Felettük már csak a luxusrészleg van, itt őrzik a következő választások ellenzéki elnök és alelnökjelöltjét – magyarázta Dénes Edit, a terrorizmussal vádolt számítástechnika-tanár nővére.
– Előd rengeteget fogyott, influenzás lett, és a börtönkoszt miatt gyomorfertőzést is kapott, de nem panaszkodik. Nappal 10-15 fok van a zárkában, ami éjjel mínusz kettőre esik vissza, de ez még mindig jobb, mint a korábbi mínusz hét fok” – mesélte Edit, aki úgy tudja, hogy a testvérét hetente látogatja a tiszteletbeli konzul és egy helyi magyar nő. Tóásó székelykapukat farigcsál a tömlöcben, spanyolul tanul, és próbálja túlélni a megpróbáltatásokat. A közel fél év alatt még a vádemelésig sem jutottak el a hatóságok, sőt ki sem hallgatták a pesti férfit. „A letartóztatásakor két verés között, és egy kábító injekció után kikérdezték ugyan, de azóta semmi sem történt – nyilatkozta az aggódó nővér, aki másfél millió forintot már összegyűjtött az ügyvédi költségekre, de ez még mindig csak azok felét fedezi. Szeretnénk 100 ezer szignót küldeni a bolíviai elnöknek. Minden követ megmozgatunk!” – mondta Dénes Edit.

Ezt mondta Tóásó

Megszereztük Tóásó Előd első vallomását, amelyet rögtön azután tett, hogy áprilisban lerohanták őket a kommandósok. Eduardo Rózsa-Florest, Magyarosi Árpádot és egy ír társukat megölték, Tóásót és horvát ismerősét pedig letartóztatták. A magyar férfi arról beszélt a kihallgatáson, hogy honlaptervezésben segített Eduardónak, aki az utolsó napokban egyre idegesebb lett. (blikk,szept.27)

Megjegyzésünk:
Morales elnöknek most elég sok gondja van a választási kampány kellős közepén, s nem győz a sok hivatalos külföldi látogatásoknak is eleget tenni. Ámbár lehet, hogy üres óráiban magyarul szövegezett aláírási íveket olvasgat, amelyben "diktátornak" és "gyilkosnak" nevezték azok, akik az íveket küldözgették neki. Lehet, hogy az elnöknek teljesen rossz a hírszolgálata és arról sem tud, hogy Magyarországon egy pár fős társaság tüntetett ellene egy zárkörű indián rendezvényen. Bizonyára az elnököt arról sem tájékoztatják, hogy a hazai lapokban és tévékben őt sorozatosan kommunistának és diktátornak festik le. Mindettől függetlenül érthetetlen számunka, hogy a neves honlaptervezőt miért nem látogatják meg emberjogi aktivisták, akiknek az a dolguk, hogy az állítólag ártatlanul börtönben sínylődőknek egy kis lelki vígaszt nyújtsanak és jelentéseket tegyenek az ENSZ-ben a durva jogtiprásokról. A hazai lapok továbbra is zavarosan tájékoztatnak. Legutóbb az Origo nevű oldal több színes képet tett közzé a San Pedro börtönről, de egy szót sem ejtettek a híres honlapkészítőről, aki ebben a börtönben sínylődik. Kép: Blikk