2010. január 2., szombat

JANUÁR 2 – A MEGSZÖKÖTT BŰNÖZŐRŐL



NYILATKOZIK A BELÜGYMINISZTER


Rada interjút adott a bolíviai Információs Ügynökségnek, amely részletesen foglalkozik a témával: ABI: Mi volt a kormány reakciója arra, hogy Manfred Reyes Villa repülővel megszökött?
Alfredo Rada (AR): Nagyon sajnálom, hogy nem a mi rendőrségünk, hanem az Interpol (Nemzetközi Rendőrség) és más rendőrségi források tájékoztatták a megfelelő kormányzati szerveket Reyes Villa hollétéről. A minisztérium maga határozza meg a valós információkat ennek az embernek a hollétéről.
ABI: Milyen irányból vette ezt az információt a kormány?
AR: A perui bevándorlási rendszer jelentette, hogy Reyes Villa Limából az Egyesült Államokba távozott, s személyesen az elnök tájékoztatott erről a helyzetről, hogy Reyes Villa az igazságszolgáltatás elől menekült el Bolíviából. Ő már szinte egy törvényen kívüli személy lett.
ABI: Voltak olyan jelentések, amelyek azt jelezték, hogy a nemzeti hírszerzési igazgató Jorge Santiesteban, valamint az Interpol igazgatója, Armando Chopitea kapcsolatban volt?
AR: A valós helyzet az, hogy ezek az intézkedések feldolgozás alatt vannak. Vannak elbocsátások egyes rendőrségi vezetőknél és a vizsgálat megindítását a rendőrség soraiban is meg kell határozni, hogy mi történt.
ABI: Ahogy teszik a felfüggesztéseket a történtek után, befolyásolja más magas rangú rendőrtiszteket is?
AR: A közvetlen felelősséget és az információt át kell adnia a rendőrségnek a kormánynak. Mi nem zárjuk ki, hogy egyéb drasztikus szankciók is lesznek.
ABI: Mikor lesznek ezek az új szankciók, meg lehet tudni?
AR: Van folyamatban lévő kutatási folyamat és ha megvannak a vizsgálatok eredményei, az alapján kell meghatározni a döntéseket, a rendőri feladatokkal kapcsolatban.
ABI: Melyek azok a verziók, miszerint azt állították, hogy a korábbi jelölt valahol rejtőzködött az országban?
AR: Ezt világosan megmutatja az összes verzió. Az ügyvédeik, rokonaik, a politikai szóvivője, akit arra szerzett, hogy írjon a különböző médiákban és kommunikációt folytatott az országban, ezek csupán ködösítések voltak. Hazugságot művelt, hogy a nyilvánosságot megtévessze Mr. Reyes Villa, aki már elmenekült az országból.
ABI: De még most is az emberek azt beszélik, hogy Villa egyes médiumoknak nem sok hiteles információt adhatott. A minisztérium nem tudott az ő földrajzi elhelyezkedéséről? Hogyan reagálnak erre?
AR: Nem érdemes azzal foglalkozni, hogy ezek az urak mit mondanak. Hazudott az országnak és már bujkált akkor. Reyes Villa megszökött és az igazságszolgáltatás elől menekült el Bolíviából. Megszökött a bolíviai törvények elől, ezért nem érdemel további megjegyzést tőlünk.
ABI: A minisztérium irányítja a pontos információk megszerzését?
AR: Mit tettünk ilyen lépéseket az állam elnökével együtt, több országra nézve. A információk nyilvánosságát megfelelően ellenőrzik, amelyek kiterjednek a szomszédos országokban lévő menekültekre is. (ABI,jan.1,részlet) Kép: a megszökött bűnöző