2010. május 26., szerda

MÁJUS 26 – MORALES TÁRGYALÁSAI


MORALES BÍRÁLTA
A SZENNYEZŐ ORSZÁGOKAT
Evo Morales találkozott a Buenos Airesben az ENSZ új főtitkár jelöltjével, Ali Treki Abdesssalam-al, akivel megvitatták annak szükségességét, hogy milyen változásokat kellene az ENSZ-ben létrehozni a klímaüggyel kapcsolatban. És találkozott a Nobel-békedíjas Adolfo Pérez Esquivel -el (képen). Morales azt mondta, hogy ő elégedett Abdesssalam Treki -vel való találkozással, mivel a Föld Anya jogait az ENSZ napirendjére tűzi, ezért nem lesz hosszú a nemzetközi vita. "A nagy felelősség a fejlett országoké, amelyek elpusztították a földet és a természetet. Most meg kell fizetnie a következményeket - mondta Abdesssalam Treki. Morales megerősítette, hogy ezek az országok felelősek a természeti katasztrófákért. Az iparosodott országokat bírálta és hangsúlyozta, hogy különösen Európának és az Egyesült Államoknak nincs joga arra, hogy lezárja a határait az új bevándorlók menekültek elől és emiatt tragédiák fordulnak elő. A bolíviai vezető ma találkozott Perez Esquivel, aki megerősítette, hogy támogatja Morales jelöltségét a 2010-es Nobel-békedíjra. Itt az ideje, hogy ezt a díjat olyan embernek itéljék oda, aki már régóta küzd a bennszülött emberek perifériára szorulása ellen. (hazafiasradio részlet)

2010. május 16., vasárnap

MÁJUS 16 - ÚJABB SZÖVETSÉG A LÁTHATÁRON


HÁROM ORSZÁG SZÖVETSÉGE
A sajtóban azt hiresztelték, hogy háború lesz Bolivia és Paraguay között. Kiváló a kapcsolatunk Paraguayal. 1932 óta semmilyen háború nem volt a két ország között. Bolívia és Paraguay között 1932-ben volt háború, ahol több ezer halott maradt a két hadseregnél. Morales hangsúlyozta, hogy a mai Latin-Amerikában, különösen Bolívia és Paraguay között élő kapcsolat van és megoldást keres a két nép a gondjaira. Morales jelentette, hogy részt vett Paraguay függetlenségének 199. évfordulóján a paraguayi Asuncionban. Augusztusban egy csúcstalálkozó lesz Montevideoban, hogy előkészítsék Paraguay, Uruguay Bolívia (URUPABOL) együttműködését. Még nem állapították meg, hogy URUPABOL-i csúcstalálkozóra Bolíviában vagy Paraguayban kerüljön sor. Morales megjegyezte, hogy ezen az ülésen megvitatják az energetikai kérdéseket és más kétoldalú megállapodások fejlesztésén is dolgozik a három ország. Kép: Fernando Lugo paraguayi elnök Moralessel

2010. május 12., szerda

MÁJUS 12 – KÜLFÖLDÖN NYOMOZNAK


RÓZSA EDURADO
E-MAILJEIT KUTATJÁK
Marcelo Soza ügyész, aki vizsgálja az európai zsoldosok ügyét, akik polgárháborút és Bolívia szétszakítását akarták, azt mondta, hogy a külügyminisztériumba küldi az anyagokat, Kanadába és az Egyesült Államokba, hogy vizsgálják ki a terrorista gyanúsítottak e-mailjeit. A két ország nagykövetségeit kérik meg, hogy Eduardo Rózsa e-mailjeit kivizsgálják, hogy kikkel sikerült kapcsolatba lépni neki - mondta újságíróknak az ügyész. Egy volt katonát, Salces Zoilot letartóztatták május 4-én és a San Pedro börtönbe helyezték bűncselekmények, terrorizmus és fegyveres felkelés vádjával. (hazafiasradio alapján)


VÉGE LETT A SZTRÁJKNAK
Alvaro Garcia Linera alelnök azt mondta a kormánynak kevesebb mint 72 óra alatt sikerült megoldania a három konfliktust, amely veszélyeztette az ország békéjét. Először azt javasola a kormány, hogy csökkentik a nyugdíjkorhatárt. A két citrusfeldolgozó üzemnél, Caranavi-ban és Alto Beni-ben is befejeződött a sztárjk. García Linera hozzátette, hogy különmegállapodás született a kormány és a szakszervezeti vezetők között (COB), hogy vezessenek be egy új nyugdíjtörvényt, aminél csökkentik a nyugdíjkorhatárt.

TENGERI ÜGY TÁRGYALÁSOK
Bolívia és Chile kormányai között folytatódik a megbeszélés júliusban, hogy felülvizsgálják azt a 13 pontos tervet, amely magában foglalja Bolívia tengeri igényét. A bolíviai konzul Santiagoban, Walker San Miguel ezt jelentette be. A volt boliviai honvédelmi miniszter azt mondta a "Cambio" című lapnak, hogy a chilei külügyminisztérium elfogadta a kérést, hogy folytassák a párbeszédet, amelyet még a korábbi chilei elnöknővel, Michelle Bacheletel kezdtek el. Az említett konfliktus a 1908 szeptember 30-án kezdödőtt a két ország között, amikor az akkori prefektus (kormányzó) a Potosi tartományban, René Calvo Arana lehetővé tette, hogy a Bolívia-i vasúttársaság ne jusson ki a tengerhez, de emiatt Chilének fizetnie kellett volna Boliviának, ami elmaradt és most olyan megállapodás tervezetet csinálnak, hogy a szövegben a "történelmi adósság" pont bekerüljön. A két külügyminisztérium júliusban folytatja a tárgyalásokat. (hazafiasradio alapján)

2010. május 9., vasárnap

MÁJUS 10 - FEGYVERES SZTRÁJK


TÖRVÉNYTELEN SZTRÁJK

Boliviában az ellenzék hónapok óta készül megdönteni Morales rendszerét, mert elvesztették a választásokat. A mai naptól országos sztrájkot hirdettek, hogy 5 %-al emeljék a béreket, miközben napokkal előtte fegyveres összecsapást csináltak, amikor egy rendőrre is rálőttek, vidéken. A fővárosban nyelvtanárok egy radikális csoportja a fő szervező, az alelnök szerint. Ma a fővárostól 140 km-re kezdik a menetelő, tiltakozó sztrájkot. Ahol tanárok, orvosok, közegészségügyi dolgozók, a fegyveres erők és a rendőrség tagjai is részt vesznek. A rendőrség korábban 154 km-re La Paztól megtalált egy meghatározatlan mennyiségű lőszert, rövid és hosszúcsövű 22 kaliberű puskát és dinamitot. A tüntetés ellen több miniszter, a nemzeti bank elnöke is fölszólalt. Azt állítják, hogy egy jobboldali diktatúra bevezetése érdekében próbálkoznak Morales rendszerét megdönteni, s ehhez az országos sztrájk az első lépés. (ABI alapján)

2010. május 6., csütörtök

MÁJUS 6 - KITÜNTETTÉK AZ ELNÖKÖT

MEGJAVÍTJÁK AZ UTAKAT

Evo Morales elnök bejelentette szerdán, hogy 50 millió dollárért útkarbantartási alapot hoznak létre, hogy a rossz utakat megjavítsák. A közlekedési dolgozók az elnököt Oruro tartományban "Arany Kormánykerék" kitüntetésben részesítették (képen). Ez a legnagyobb megtiszteltetés amit a közlekedési ágazat adhat valakinek. (ABI alapján)

2010. május 5., szerda

MÁJUS 5 - VÁLASZTÁSI VÉGEREDMÉNYEK


KORMÁNYPÁRTI TÖBBSÉG


Wilfredo Chávez (képen) miniszterhelyettes ismertette az önkormányzati választások végleges eredményeit, amely még április 4-én volt. Az Országos Választási Bíróság (CNE) megerősítettei, hogy a kormánypárt, Mozgalom a szocializmus felé (MAS) nyerte meg a választásokat nagy többséggel. A kormánypárti hivatalos eredmények ezekben a tartományokban: Potosi (66,8%), Cochabamba (61,9%), Oruro (59,6%) Chuquisaca (53,6%), La Paz (50%) és Pando (49,7%). Csak három megyében vesztett a kormánypárt: Santa Cruz (38,2%), Tarija (44,1%) és Beni (40,1%). Ez utóbbi három megyében voltak csalások. (ABI alapján)

2010. május 1., szombat

MÁJUS 1 - FONTOS ÁLLAMOSÍTÁS


AZ ORSZÁG BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN


Bolíviában állami kézbe vették az ország három nagy energia-ellátó cégét. A vállalatok hivatali épületeit megszállta a rendőrség - értesült a Reuters hírügynökség. Az államosítást az ország balodali elnöke, Evo Morales rendelte el, ezzel az energiaellátás 80 százalékát már a kormány ellenőrzi Bolíviában. Rövidesen további hasonló intézkedések várhatók - közölte a La Paz-i kormány szóvivője. (MR)