2010. május 12., szerda

MÁJUS 12 – KÜLFÖLDÖN NYOMOZNAK


RÓZSA EDURADO
E-MAILJEIT KUTATJÁK
Marcelo Soza ügyész, aki vizsgálja az európai zsoldosok ügyét, akik polgárháborút és Bolívia szétszakítását akarták, azt mondta, hogy a külügyminisztériumba küldi az anyagokat, Kanadába és az Egyesült Államokba, hogy vizsgálják ki a terrorista gyanúsítottak e-mailjeit. A két ország nagykövetségeit kérik meg, hogy Eduardo Rózsa e-mailjeit kivizsgálják, hogy kikkel sikerült kapcsolatba lépni neki - mondta újságíróknak az ügyész. Egy volt katonát, Salces Zoilot letartóztatták május 4-én és a San Pedro börtönbe helyezték bűncselekmények, terrorizmus és fegyveres felkelés vádjával. (hazafiasradio alapján)


VÉGE LETT A SZTRÁJKNAK
Alvaro Garcia Linera alelnök azt mondta a kormánynak kevesebb mint 72 óra alatt sikerült megoldania a három konfliktust, amely veszélyeztette az ország békéjét. Először azt javasola a kormány, hogy csökkentik a nyugdíjkorhatárt. A két citrusfeldolgozó üzemnél, Caranavi-ban és Alto Beni-ben is befejeződött a sztárjk. García Linera hozzátette, hogy különmegállapodás született a kormány és a szakszervezeti vezetők között (COB), hogy vezessenek be egy új nyugdíjtörvényt, aminél csökkentik a nyugdíjkorhatárt.

TENGERI ÜGY TÁRGYALÁSOK
Bolívia és Chile kormányai között folytatódik a megbeszélés júliusban, hogy felülvizsgálják azt a 13 pontos tervet, amely magában foglalja Bolívia tengeri igényét. A bolíviai konzul Santiagoban, Walker San Miguel ezt jelentette be. A volt boliviai honvédelmi miniszter azt mondta a "Cambio" című lapnak, hogy a chilei külügyminisztérium elfogadta a kérést, hogy folytassák a párbeszédet, amelyet még a korábbi chilei elnöknővel, Michelle Bacheletel kezdtek el. Az említett konfliktus a 1908 szeptember 30-án kezdödőtt a két ország között, amikor az akkori prefektus (kormányzó) a Potosi tartományban, René Calvo Arana lehetővé tette, hogy a Bolívia-i vasúttársaság ne jusson ki a tengerhez, de emiatt Chilének fizetnie kellett volna Boliviának, ami elmaradt és most olyan megállapodás tervezetet csinálnak, hogy a szövegben a "történelmi adósság" pont bekerüljön. A két külügyminisztérium júliusban folytatja a tárgyalásokat. (hazafiasradio alapján)