2010. február 26., péntek

FEBRUÁR 26 – KISZŰRIK AZ ALKALMATLANOKAT

TISZTOGATÁS A RENDŐRSÉGNÉL
A bolíviai rendőrség parancsnoka, Oscar Nina ezredes (képen) csütörtök azt mondta, hogy mintegy 2.000 katona alacsony értékelést kapott, aki vétségeket követtek el ezért velük szemben vádemelésekre került sor. Az önkéntes nyugdíj megszüntetése elősegíti a korrupciót és emiatt átalakulást csinálnak az intézményben. Evo Morales, a korrupció felszámolása érdekében a rendőrség sorait is megtisztítja. Annak ellenére, hogy ez a társadalmnak gazdasági költségeket jelent. (hoybolivia, febr.25.,részlet)

FEBRUÁR 26 – PANASZKODNAK A VÁDLOTTAK

Azt sérelmezik, hogy a kormány fogva tartja a terrorista sejtet

A kormány tisztviselői, a minisztérium ügyvédei elismerték tegnap, hogy 500-an vannak fogva tartva a San Pedro börtönben, akiket terrorizmussal vádoltak meg, beleértve Eloth Toas-ót és Mario Tadic-ot. A vádlottak ügyvédje, Gerardo Prado ezt a helyzetet elitélte.. Nem tudom, hogy minek nevezzem azt a fellépést ami volt ma reggel. A megvádolt személyek: Tadics, Toas, Juan Carlos Guedes, Alcides Santiesteban Gelafio Mendoza. Prado azt mondta, hogy az áldozatok nem voltak hajlandók aláírni az ellenük hozott vádakat. A tisztviselők személyre szóló leveleket küldtek és CD-ket Tadicsnak és Toasónak. Guedest és Mendozat azzal vádolják, hogy fegyverekkel látták el Rózsa csoportját, míg Santiesteban a kiképzésükhöz adott támogatást. Evo Morales kormánya és az ügyészség van ebben a folyamatban. Marcelo Soza végzi a vizsgálatokat az ügyészség részéről. Soza azt mondta, hogy nincs hivatalos tudomása a vádlottak állítólagos igénybevételéről a cellákban. Azonban azt mondta, hogyha az intézkedéseket nem fogalmazta meg a törvény, akkor nem veszi figyelembe. Minden bizonyítékot megszereznek, amelyet el lehet érni. Prado azt mondta, hogy megtárgyalja a jogi lépéseket a kormányzati tisztviselők ellen. (larzón,febr.25,részlet)
Az ellenzéki lap jellemzően zavaros módon adja elő a történetet. Mindenről beszélnek csak a lényegről nem, nevezetesen arról, hogy milyen papírokat kaptak a vádlottak a börtönben? Nem tudni, hogy a mellékelt kép most készült a börtönben vagy csak egy illusztráció. Tóásó és Tadic nevét eredeti formában hagytuk meg. Kép: a börtönben

2010. február 23., kedd

FEBRUÁR 23 – PANASZKODNAK A BŰNÖZŐK


ÖTEN LETARTÓZTATÁSBAN
A RÓZSA-ÜGGYEL KAPCSOLATBAN

Öt letartóztatott akiket a terrorizmus támogatásával vádolnak tegnap aggodalmát fejezte ki az új bírák kinevezéséről és közvetlenül az elnöknek, Evo Moralesnek panaszkodtak. Úgy érzik, hogy egyre messzebb és messzebb van tőlük az igazságszolgáltatás. Elveszett a jogállamiság és fegyencek leszünk - mondták a TAP hálózatnak La Pazban. Mario Tadics, az egyik túlélő, aki a Las Americas szállodában tavaly április 16-án lefogtak azt panaszolta a börtönben, hogy : Itt vagyunk és nem tudjuk, hogy meddig? - mondta Santistevan Gelafio ügyvéd (képen), akinek az ügyfele állítólag szerepelt a Rózsa számítógépen, a chaton. Ezeket az aggályokat osztotta a korábbi unionista Alcides Mendoza és Carlos Guedes is, akik két hónapja felfüggesztett letartóztatásban vannak és meghallgatásuk után nem törekszenek a letartóztatásukat megszüntetni.. És a magyar Előd Toas összerándult a kellemetlen helyzettel kapcsolatban, amikor megkérdezték. Míg az ügyész, Marcelo Soza bejelentette azt, hogy a letartóztatások folytatódnak és tíz órakor Argentínát diplomácia úton megpróbálja megkeresni, hogy a Santa Cruz-i polgári szövetség egykori alelnökét, Guido Nayart adják ki. (eldia,febr.21)

2010. február 20., szombat

FEBRUÁR 20 – TOVÁBB NYOMOZNAK


RÉGI GYANUSÍTOTTAK
ÚJRA KÉPBE KERÜLTEK
Marcelo Soza ügyész azt jelentette be, hogy készít egy újabb följelentést az egykori Santa Cruzi Polgári Bizottság alelnöke, Guido Nayar ellen (képen) mert a terrorizmussal és a fegyveres felkeléssel destabilizálni akarták a kormányt. Egy korábbi alkalommal Nayar úrat már beidézte az ügyészség a terrorizmus és a fegyveres felkelés támogatása miatt, de most újabb adatok merültek föl ellene. Nayar szerepel a gyanúsítottak listáján, akik támogatták Eduardo Rózsa Flores zsoldos bandáját, hogy támogassák Bolivia megosztását. Soza azt is bejelentette, hogy megállapították, hogy ez a támogató csoport létezett Santa Cruz északi városrészében. Ami annak volt köszönhető, hogy az Egyesült Államok támogatta őket. Azt még nem tudni, hogy ezek a támogatók bolíviai vagy külföldi támogatók voltak, így a kutatási folyamatot folytatják. Nem tudjuk azt állítani, hogy az USA kormányáról van szó. Lehet, hogy ennek az országnak a polgárairól van szó, ezeket meg kell vizsgálni - mondta. (hazafiasradio,febr.19)

2010. február 18., csütörtök

FEBRUÁR 18 - KIADJÁK A TITKOS IRATOKAT


AZ ÁRTATLAN ÁLDOZATOKAT FELKUTATJÁK


A fegyveres erők főparancsnoka, Ramiro de la Fuente tábornok megígérte, hogy kiadja a korábbi diktatúrák titkos dokumentumait. Február 26-án Milton Mendoza legfőbb ügyész feloldotta az anyagok titkosítását, néhány órával korábban, a Miraflores-i főhadiszálláson. Garcia Meza diktatúrája alatt puccs történt 1980. július 17-én amikor megöltek baloldali vezetőket és eltűnt néhány baloldali vezető, köztük az akkori szocialista vezető Marcelo Quiroga, (képen) Santa Cruzból.

2010. február 12., péntek

FEBRUÁR 12 – ÚJABB BŰNÖZŐT KERESNEK

CSALÓT KÖRÖZNEK
A hatóságok bejelentették, hogy az elfogatóparancsot adtak ki Sucre polgári vezetője, John Cava ellen, aki nem jelent meg tanúskodni a bíróságon sikkasztás, megvesztegetés telefonon keresztül ügyek miatt. Ezeket az összegeket egy híd építése kapcsán csalta ki. Az ügyész szerint elkövette a megvesztegetés bűncselekményét. (hazafiasradio alapján, febr.11) Kép: Cava

2010. február 4., csütörtök

FEBRUÁR 4 – MEGSZÖKÖTT BŰNÖZŐ



Kép: Marinkovic jobbra lent
MARINKOVIC MEGSZÖKÖTT
Marcelo Sosa, az eset felgöngyölítésétirányító ügyész közölte, hogy a Santa Cruz-i (Kelet-Bolívia) autonomista mozgalom korábbi vezetője, Branko Marinkovic üzletember ellen a vád "terrorizmus és fegyveres lázadás". Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy 200 ezer dollárt adott fegyverek beszerzésére. Az ügyész kijelentette, hogy Marinkovic (képen) volt a terroristák fő mozgatója, és bizonyítékai vannak ennek alátámasztására. A bolíviai sajtó szerint Marinkovic már jó ideje, még 2009 júniusában távozott az országból. Ügyvédje bejelentette, hogy a politikus nem fog megjelenni vallomástételre, mert "a nyomozás át lett politizálva, és az ügyészség a törvényesség peremén mozog". Az ügy háttere, hogy 2009. április 16-án egy rendőrségi kommandó Santa Cruz városban megrohant egy szállodát, és megölte a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Az ügyészség állítása szerint a csoport Santa Cruz-i üzletemberek megbízásából meg akarta gyilkolni Evo Morales bolíviai elnököt, és fegyvereseket készült kiképezni arra az esetre, ha a keleti tartományok kimondanák az elszakadást az ország többi részétől. Bolíviában erőteljes autonomista mozgalom szerveződött 2007-től, miután egy olyan politikus került az államfői tisztségbe, aki a központi, nagyon szegény indián tartományokat részesíti előnyben. A központi kormányzat arra gyanakszik, hogy a gazdagabb keleti országrész távlatilag el akar válni a szegényebb féltől. (MTI)

2010. február 1., hétfő

FEBRUÁR 1 – BEGYŰJTIK A TERRORTÁMOGATÓKAT


Kép: Santiesteban, aki jelenleg a San Pedro börtönben van, Tóásó Előddel együtt

JELENTŐS NÉVSOR

Lucius Áñez, Branko Marinkovic, Guido Nayar, Azat Dagher és Ricardo Moreno is fölkerült a terrorizmust támogatók közé. Legalább 17 embert idéznek be a következő hetekben, beleértve az üzleti vezetőket és Santa Cruz egyes rendőri és katonai vezetőit is. Információk szerint a hetedik büntetőbíró, Yañíquez Betty visszatért a bírósági felülvizsgálathoz, a terrorista üggyel kapcsolatban, akiket Eduardo Rózsa vezetett. Ebben az új szakaszban bekerültek a nevek közé Edilberto Osinaga Rosado, Daniel Oyola Velasco, Alberto Pereira Justiniano, Zvonko Matkovic és Piedades Espinoza, akik kapcsolatban voltak a Santa Cruz-i kiállítással (Fexpocruz). (Rózsa és bandája itt kapott működési lehetőséget. A szerk.) A folyamat folytatódik néhány katona és rendőr is a képbe került, akik között van Gary Prado tábornok fia, Gary Prado Áñez és a rendőrség ezredese Wilfredo Freddy Torrico. (Gary Prado tábornok fogta el annak idején Che Guevara terrorista vezért és később ővele Rózsa Eduka barátságba került, amivel Rózsa a blogjában is eldicsekedett. A szerk.) A beidézetek közé tartoznak munkáltatók is az olajtermelőktől: Humberto Pinto, Juan Paz Castro Leader és fia, János vezetője, Alejandro és Juan Carlos Urenda Catacora. Carmelo Paz, akinek a beceneve "Melo". Az új információk szerint Marcelo Soza főügyész három vagy négy hónap tűzi ki a tárgyalásokat. (hazafiasradio, jan.31, részlet)