2009. december 21., hétfő

DECEMBER 21 - KEPES ANDRÁST VÁDOLJÁK

RÓZSA EDUARDÓRA AKARNAK RÁKENNI MINDENT
Tóásó Edit: Rózsa-Flores hazudott!

A La Paz-i börtönben raboskodó Tóásó Előd nővére ma találkozik a Magyarországon tájékozódó két bolíviai ellenzéki képviselővel. A nő szerint minden jel arra utal, hogy a Flores-csoport likvidálása a bolíviai titkosszolgálat megrendezett akciója volt – politikai célzattal. Az atv.hu Tóásó Editet kérdezte.
- Mikor és miért utazott ki a testvére Bolíviába?
Eduardo Rózsa-Flores – mint a Kepes Andrásnak adott nyilatkozatából kiderül – október elején utazott azért, hogy egy felkérésre megszervezze Santa Cruz város, illetve tartomány védelmét. Előd november 11-én elején utazott ki, Flores azzal hívta, hogy informatikai munkát tud biztosítani neki. De miért fogadjuk el, hogy Eduardo Kepesnek adott nyilatkozata valós? Szerintem egész egyszerűen nem mondott igazat az interjúban, túljátszotta a szerepét – ismerősei is állítják, hogy hajlamos volt a nagyotmondásra. Meg kell nézetni pszichológussal a felvételeket: látszik, hogy Flores túlgesztikulálja a mondandóját. Ráadásul logikailag sem áll össze a kép, hogy fegyveres védelmet szervezett volna.
- Mire gondol?
- Santa Cruz egy gazdag, kétmilliós világváros, saját rendőrséggel, önkormányzattal. Nem hiszem, hogy a védelmük megszervezését Rózsa-Floresre bízták volna, aki ugyan szolgált a szerb-horvát háborúban, de ezen túlmenően semmi olyan katonai tapasztalattal nem rendelkezett, amivel egy hadsereget meg tudott volna szervezni. Ilyen feladatokra megfelelő pénzért világszerte jóval felkészültebb szakembereket lehet találni, mint Flores és ezek a művészlelkű tanáremberek. A testvérem, Előd Magyarország egyetlen cigány nemzetiségi iskolájában tanított, hogyan mondhatja bárki is, hogy fasiszta? Ő egy idealista ember, mint ahogy barátja, Magyarosi Árpád is az volt. Ha Elődnek Eduardo azt mondta volna, gyere ki hozzám, mert meg akarom ölni Moralest, a bolíviai elnököt, akkor nevetve nemet mondott volna.
- Mit szól azokhoz a fotókhoz, amelyeken Flores és társai – köztük Előd – fegyverekkel pózolnak?
- Sem a testvérem, sem Árpád nem voltak katonák. Szerintem a buli kedvéért fotózták egymást fegyverekkel, fiataloknál ilyen előfordul. Bolíviában sokkal szabadabb a fegyvertartás, mint nálunk, és az is látszik, hogy a fiúk nem voltak józan állapotban.
- Az ír sajtóban az is megjelent, hogy Dwyer, akit szintén lelőttek, náci szimbólumot tetováltatott a karjára, és szélsőjobboldali kötődése volt.
- Az egy kelta motívum volt.
- Az ilyeneket a nácik előszeretettel használták…
- Ugyanez a cikk Elődről is azt állítja, hogy fasiszta volt, és a román sajtóra, meg a Székely Légióra hivatkoznak, amely állítólag ötezer tagjával fel akarja szabadítani Erdélyt. Ezt az írást én nem tudom komolyan venni.
- A bolíviai televízióban bemutattak egy videót, amin Flores, Magyarosi társaságában spanyolul többek között egy elmulasztott robbantás lehetőségéről beszél.
- Én ennek a videónak a teljes, 45 perces változatát megkaptam. Ezen Flores a bolíviai kormány titkosszolgálati tisztjével beszélget egy kerti partin – azzal a személlyel, aki később a fiúkat kivégző osztagot vezette. Spanyolul beszéltek, a közben iszogató Magyarosi nem értett belőle semmit, Dwyer aludt, Előd pedig ott sem volt. Ez a tiszt szerintem provokálta Eduardot, aki szintén nem volt józan állapotban, a tévében leadott felvétel pedig össze lett vágva.
- Miből éltek Elődék? Ő kapott fizetést Florestől?
- Nem kapott. Az is elgondolkodtató, hogy két nappal a gyilkosság előtt költöztek a négycsillagos szállodába. Előtte közösen laktak egy apartmanban. Ráadásul anyagi gondjaik voltak, nem tudták összegyűjteni a hazautazáshoz szükséges pénzt.
- Vagyis készültek haza?
- Igen, miután a kinti munkalehetőség végül is nem jött össze. Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de ezek az információk, továbbá az orvos-szakértői vélemények, amelyek szerint kivégezték a három áldozatot, vagy a videó, amelyen látszik, hogy a fegyvereket elrejtik a szállodai szobában a bolíviai hatóság emberei, elgondolkodtatóak.
- Arra céloz, hogy esetleg az egész történetet a bolíviai titkosszolgálat szervezte-rendezte meg politikai célból?
- Minden erre utal.
- A bolíviai ellenzék két képviselője Magyarországon tájékozódik az ügyben. Ez is jelzi, hogy kint a vasárnapi elnökválasztás miatt ez forró kampánytéma. Ön találkozik a képviselőkkel?
- Természetesen. Meg akarom mutatni nekik, hogy Magyarország nem egy náci, terrorista ország. És fel akarom vetni nekik az ügy emberi jogi vonatkozásait, amire szinte senki sem figyel. Elődöt mindenféle megalapozott gyanú nélkül tartják fogva. Miután megverték, kényszervallatták. Bízunk benne, hogy az első fordulóban nem dől még el Morales javára a választás, és van esély arra, hogy változzon a helyzet Bolíviában. Sajnos az elnök azt is kijelentette, hogy december 7-én elkezdődik az áprilisban esedékes helyhatósági választások kampánya, ami azt jelenti, hogy továbbra is szükségük lesz a „terroristafenyegetés” elméletének az életben tartására. (atv, részlet,dec.3)
MEGJEGYZÉSÜNK:
Az egész szöveg merő hazugság, hogy a halott Rózsára kenjenek mindent. A Székely Légióról miért nem beszélnek? Ahol évekig Rózsa, Magyarosi és Tóásó is szerepelt, a katonai kiképzéseken. A "művészlelkű tanáremberek" fegyveres képeit a hazai sajtó nem közli. Miért?