2010. április 13., kedd

ÁPRILIS 13 - ÚJABB HÍREK

MEGINT CSALT AZ ELLENZÉK
Santa Cruz városban súlyos csalást derített ki a MAS kormánypárt, a legutóbbi önkormányzati választásokon. Beni tartományban is választási csalások történtek, aminél miniszteri intézkedés történt a kivizsgálásra.
KEMÉNYEN FELSZÁMOLJÁK A CSALÁSOKAT
Evo Morales elnök azt mondta vasárnap, hogy nagy a határozatlanság a kormányzók és polgármesterek között, mert a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a múlt héten kiderült korrupciós ügyekben érintettek okozták ezt a zavart. Én nem kívánok együtt dolgozni korrupt polgármesterekkel vagy korrupt kormányzókkal, akik elkötelezettek voltak a szeparatizmus mellett - mondta az elnök vasárnap, az állami televízióban és rádióban. A MAS (kormánypárt) megnyerte a regionális és helyhatósági választásokat 229 településem, a 337 település közül és a 9 bolíviai megyéből 6-ban győztek. Most kiderült az, hogy azokban az ellenzéki megyékben győztek az ellenzéki jelöltek, akik között a legtöbb korrupciós ügy volt és akik Bolivia szétszakadását is támogatták a korábbi években. Morales alapos vizsgálatokat sürgetett.(ABI alapján)

2010. április 8., csütörtök

ÁPRILIS 8 – FEGYVERCSEMPÉSZEKET FOGTAK EL


AMERIKÁBÓL HOZTÁK A FEGYVEREKET
Sacha Llorente kormányminiszter bejelentette hogy el kell végezni a kutatásokat az Egyesült Államokban. Annak érdekében, hogy megvizsgálják a fegyvercsempészek ügyét, mivel Rózsa Flores Eduardo csoportja onnan szerzett be fegyvereket. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban az Egyesült Államok szövetségi ügyésze kimutatta, hogy legalább négy embert tartóztattak le a miami szövetségi bíróság alapján, akik illegális fegyverkereskedelmet folytattak az Egyesült Államok és Bolívia között, szervezett formában, 2009 szeptembertől, 2010 márciusig. A négy vádolt több száz fegyvert, különböző képességűeket csempészett, lőszerekkel együtt. A Miami rendőrség megtudta, hogy ezeket a fegyvereke viszonteladásra akarták Bolíviába vinni, hamis dokumentumokkal - a bíróság szerint. Az elfogottak: Mózes Vargas Rojas, 22, Frank római Goycochea, 20, mindnyájan Miami-i lakosok és Alfredo Asbun, 51, aki Santa Cruzban él. Eddig 16 főt vádolnak, köztük összeesküvéssel, illegális fegyver exporttal és illegális fegyverek birtoklásával. (hazafiasradio,részlet) Kép: a lefogott fegyverek

2010. április 7., szerda

ÁPRILIS 7 – ELLENZÉKI CIRKUSZ



RÓZSA-FLORES BARÁTJÁNAK
A FIA MESÉLI
Rózsa hívta apámat, hogy tájékoztassa őt egy magazinról, ahol már interjút adott. Mert érkezik vissza Magyarországra, mondta Santa Cruz volt főpolgármester-jelöltje, aki szerint soha nem volt semmi köze az illegális csoporthoz. Santa Cruzban volt egy csoport akik támogatták a Nemzeti Forradalmi Mozgalom (MNR) nevű szervezetet. Ezeknek a családtagjai és magánszemélyek virrasztást kezdtek a törvényszék előtt, követelve szabadon bocsátását Pradonak, akit letartóztattak, mert korábban nem jelent meg az ügyészségen.
(ABI alapján) Kép: Prado a letartóztatott, középen

TOVÁBB NYOMOZZÁK
A TERRORISTÁKAT
Sacha Llorenti kormányminiszter megerősítette kedden, hogy a terrorizmus ügyét továbbra is vizsgálják. Természetesen továbbra is a kormány döntése az, hogy megtaláljuk az elkövetőket, az anyagi, szellemi bűntársaikat és azokat akik a finanszírozói voltak ennek a csoportnak. -mondta egy rögtönzött sajtótájékoztatón. (ABI alapján)